SFRO-Besiktigad!

Uppdatering efter långt uppehåll.

Nu är alltså bilen besiktigad av SFRO, så nu återstår en registreringsbesiktning hos bilbrovningen.

Under större delen av vintern har bygget fått vila, så också denna blogg. Gjorde lite vintertester i vintras, utsatte bilen för närmare 20 minusgrader och det fungerade fint. Med värmen på fullt så ser det ut som att jag får en räckvidd på ungefär 6-7 mil, sommartid kring 10 mil.

Det är nog en del saker jag skulle kunna skriva om här, saker jag pysslat med under vintern, lite dokumentation osv.. Men jag väljer att istället skriva några ord om SFRO-besiktningen.

SFROs man i norrbotten, Sven-Erik Evling hade aldrig varit med om att besiktiga en elbil, så han ville ha med sig SFROs elbilsexpert, Lars Hoffman som till vardags jobbar på Statens Provningsanstalt, med den fina titeln "Senior Development Engineer - Battery and Electric Drive Systems". Det kändes både nervöst och intressant/kul att en sådan person tar sig en titt på min bil. Nervöst för att en person med hans kunskaper säkerligen hittar fel, men också intressant eftersom jag säkerligen då får lära mig nåt.

Den 17:e juni kom de båda herrarna hem till mig och mitt garage. De tittade på bilen, min dokumentation, tog en massa bilder och givetvis provade bilen. Accelererade med en G-mätare i vindrutan, hade några instrument koppade till bilen under körning för att mäta ström och spänning under drift osv.. Gjorde bromsprov så det skrek i hjulen m.m. Gjorde isolationstest med en sk. "megger", något jag själv aldrig kunnat utföra osv.. Omdömet jag fick var: Med beröm godkänt! Inga anmärkningar förutom ett par bagateller som åtgärdades omgående (bla. ett skavskydd vid en kabel som jag inte tänkt på och vanliga hättor över polerna på 12V batteriet.). När en SFRO besiktning är genomförd så får man en sk. "Arbetsorder" som innehåller ev. anmärkningar, punkter som enligt SFRO måste åtgärdas. Min "arbetsorder" blev tom, inget att åtgärda.

Vi talade sedan lite allmänt om ombyggda bilar och jag fick lite råd osv.. Sedan gav sig herrarna av igen efter att ha fyllt i alla sina protokoll och fått besiktningavgiften av mig. Nu väntar jag på att få tillsänt mig de SFRO-papper jag behöver ha med mig till bilprovningen, sedan är det dags för reg-besiktning. Men lite semester skall jag också ha.

steelneck | Lördag 20 Juni 2015 - 10:33 pm | | Elbil | Inga kommentarer