De Ice

ICE age is over!

Nu är motorn ute, även den manuella växellådan. Om någon undrar över rubriken, så är det en liten ordlek på engelska. Amerikaner har en tendens att vilja förkorta saker till tre bokstäver, på engelsk-språkiga forum så är det idag kutym att förkorta "Internal Combustion Engine" till "ICE". Därav rubriken på den här postningen.

Ford 2.0L motor

Motorn vägde 126Kg som den står på bild utan grenrör, förgasare, servipump osv., något mindre än jag räknat med. Jag hade räknat med ca. 140Kg. All kringutrustning runt motorn har jag vägt alltersrom de plockats bort, dessa prylar vägde tillsammans 22Kg. Totalt alltså 148Kg. Elmotorn som senare skall in i bilen väger 81Kg, det ger en hel del marginal för batterier. När jag är färdig kommer jag visserligen att ha lyft in lite mer prylar än 148Kg, men då skall man komma ihåg att Granadan fanns med betydligt tyngre motoralternativ. Jag beräknar att bilen när den är färdig ändå kommer att väga nästan 100Kg mindre än den tyngsta Ghia modellen som väger drygt 1500Kg.

Växellådan vägde däremot mer än jag trott, den vägde 44Kg.

Ford Granada motorrum

Nu skall motorrummet rensas upp, all ytrost skall bort, grundmålas och sedan lackas i samma röda färg som resten av bilen. Efter det skall den verkliga El-konverteringen påbörjas när elmotorn, fler batterilådor, motorstyrning osv. skall på plats.

Jag har nu beställt en Kostov K11 likströmsmotor och en Soliton 1 motorstyrning från Rebbl.nl, plus lite annat smått å gott som kablar, krocksensor osv.., och ett EMC intyg på att motorstyrningen i kombination med motorn uppfyller EUs fordonskrav gällande elektromagnetiska störningar.

steelneck Lördag 22 Mars 2014 - 01:41 am | | Elbil
Used tags:

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.