Vakuum

Reläfördröjning

Har nu fixat problemet jag hade med vackuumpumpen till bromsservot, så ännu en punkt i min ToDo-lista är avbockad. Pumpen slog konstant på och av, ett evigt tick, tock.. Min tanke var från början att lösa det genom att lägga till en extra vakuumbehållare, men jag kom upp med en bättre lösning efter lite klurande. Granadan behöver ingen extra vakuum-volym, bromsservot är ju redan som en halv skurhink och orginal klarar den flera inbromsningar med avlsagen bensinmotor, och vakuumpumpen från en Volvo V70 jag har klarar med mycket god marginal att hålla tillräckligt undertryck hur mycket man än pumpar på bromspedalen.

När jag undersökte mitt problem lite närmare så kunde jag konstatera vad det berodde på. Tre saker som samverkade. Ett, min vakuumbrytare är mycket exakt och slår på och av väldigt exakt vid samma undertryck. Två, gummislangarna mellan pump och bromsservo kan givetvis flexa lite grann, det är ju inte precis några hydraulslangar. Tre, inuti vakuumpumpen finns en backventil och denna har en liten reaktionstid så en liten volym hinner smita ut bakvägen innan den sluter tätt. Detta kunde jag känna genom att bara hålla ett finger för en avskruvad slang, det sög ordentligt och när brytaren slog av pumpen kunde jag känna att undertrycket minskade en aning under bråkdelen av en sekund innan brytaren slog på pumpen igen. Ett sätt att komma runt detta var om min brytare inte var så exakt, alltså om jag kunde lägga till en viss hysteres. Brytaren styr ju ett relä, så elektriskt skulle ju detta kunna åstadkommas genom att låta pumpen gå sådär 1s efter att brytaren slagit av.

Jag kom upp med följande lilla krets:

Reläfördröjning

Den funkar som så att strömmen som går in genom dioden laddar upp kondensatorn samtidigt som transistorn aktiveras och börjar leda ström till reläspolen. När styrströmmen slås av så börjar kondensatorn ladda ur sig genom motståndet (en trimpot så att det blir justerbart) och detta tar en stund, under denna stund så fortsätter transistorn att leda och reläet fortsätter att ge ström. Jag valde komponeneter så att jag skulle kunna justera från 0 till ett par sekunder.

Lödde ihop det hela på en liten experimentplatta i en storlek som går in i höljet på ett vanligt bilrelä.

Provade mot reläet och det funkade. Tog då ett dubbelrelä jag hade liggande, rensade ur det ena reläet och ersatte detta med min fördröjningskrets.

Monterade i bilen, justerade tiden till knappt en sekund och vakuumbrytaren till lämpligt värde och nu funkar vakuumpumpen klockrent. Update. Nästan en sekund visade sig vara i mesta laget, skillnaden mellan max o min blir lite för mycket, man känner en viss variation i hur mycket pedaltryck som krävs. Under en halv sekund räcker gott (lite svårt att mäta exakt utan instrument).

I övrigt håller jag på med en extern pump till växellådan och släpvagnskontakten är nu också inkopplad. En brytare i bakersta batterilådan är nu också monterad.

steelneck Söndag 03 Augusti 2014 - 03:23 am | | Elbil
Used tags: , ,

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.