Elbil

Jag skall bygga elbil!

Jag har alltså fått iden att el-konvertera en gammal bil. Det här är första postningen på ämnet, som troligen kommer att bli en lång serie bloggposter under byggets gång. Ett bygge som när detta skrivs redan har påbörjats.

Hur fick jag då denna befängda ide? Jag tror att jag delvis måste tacka/skylla på Martin som driver bloggen Full Mental Straightjacket, det var han som spred lite länkar kring det här med hemmabyggda elbilar. På den vägen hittade jag också forumet DIY Electric car som gav ytterligare inspiration och kanske framförallt kunskap, på det forumet samlas folk från hela världen som bygger elbilar, utbyter erfarenheter osv.. Tidigare förknippade jag, som de flesta andra andra, elbilar som någonting väldigt slött och tråkigt, bilar som knappt hänger med i trafiken och bara kommer några mil på en laddning, att de skulle fungera dåligt på vintern osv.. De åsikterna har jag fått revidera, grundligt.

Ända sedan jag köpte min första bil i mitten på 80-talet, en Volvo Amazon -68 som stod halft isärplockad med motorn på sidan om, så har jag haft ett intresse som gränsar till hotrodding. Trimma, renovera och bygga om gamla bilar. Under mina första yrkesverksamma år så var jag också lastbilsmekaniker, min tumme sitter alltså inte mitt i handen. Detta intresse har fått stå åt sidan under många år, familj, barn osv., men nu börjar jag finna tid till sånt här igen.

Mina första tankar om detta rörde sig kring att konvertera en första generationens Toyota Celica. Sökte flera månader efter ett lämpligt objekt, men antingen var de redan renoverade och väldigt dyra eller så var det rostvrak. Kanske tur att jag inte fann någon, när veckorna gick så började jag fundera närmare. Min sambo har haft en Celica i slutet på 80-talet, en rosthög vi inte ägde särskilt länge. Det är en väldigt liten bil, som visserligen var ganska kul att köra, faktiskt en riktig sportbil. Men det är just det, en gammal sportbil, med allt vad det innebär gällande åkkomfort. Vill jag verkligen köra omkring med något så obekvämt? Egentligen inte.

Fanns det då något annat lämpligt gammalt objekt, gärna så gammal att den klassas som veteranbil? Ungefär samtidigt som vi hade den där Celican för sådär 25 år sedan, så hade vi en Ford Granada av kombimodell, inköpt som laståsna. En mycket komfortabel bil på den tiden, som ändå låg väldigt bra på vägen. Så komfortabel att den är hyggligt bekväm även med dagens mått. Men det är ju en gammal gubb-bil, tråkig bortglömd osv.. Jag kom på andra tankar när jag såg den här bilden i ett tyskt foto-formum på en orange Granada. För sjutton! Det finns ju lite potential i de där nästan bortglömda gamla bilarna. En Granada får det bli.

Det var dock inte så lätt, bilmodellen är som sagt lite bortglömd, vilket å ena sidan innebär att de är tämligen billiga, men har å andra sidan blivit väldigt ovanliga. De flesta har rostat bort. Jag fann till slut ett bra objekt, mer om det i kommande postningar. Fortsättning följer...

steelneck Onsdag 05 Februari 2014 - 2:21 pm | | Elbil
Used tags:

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.