Litiumbatterier

Batterier till min elbil

Under tiden jag letade efter ett lämpligt objekt att renovera och konvertera till elbil, så läste jag på en hel del, uppdaterad lite gamla kunskaper i elektronik osv.. Jag funderade mycket kring vilken motor jag skall köpa, vilka batterier och vilken motorkontroller.

Vad jag förstod så har de flesta lithiumbatterier vissa problem med kyla. De funkar visserligen nedåt minus 30 grader, men bör inte laddas i minusgrader. Men så upptäckte jag litium-yttrium-järnfosfat batterier (förkortas LYP), de kan laddas ända ned till 25 minusgrader. Visserligen har de lite sämre prestanda under normala förhållanden, men funkar bättre när det är kallt. Genom ett rent sammanträffande så dök det upp en annons på DIYelectriccar, en person ville sälja gamla men oanvända LYP-batterier, de var tillverkade 2011.

Kristaps Dambis som annonserade visade sig arbeta för en firma, DriveeO i Lettland som tillverkat ett par elektriska tävlingsbilar, en fyrhjulsdriven hybrid som de bla. kört Paris-Dakar med, och en annan banracing-bil som de kört backtävlingen Pikes peak i USA med. Kristaps sålde batterierna som privatperson till ett mycket bra pris. Jag beslöt mig för att slå till och köpa 80st 100A LYP batterier.

Vi gjorde upp affären som så att jag satte upp ett särskilt konto på min bank med den överneskomna summan, där banken spärrade kontot för uttag och väntade med utbetalning till jag godkänt leveransen. Min bank agerade således mellanhand på ett sätt som garanterade att Kristaps skulle få betalt, och för mig att inga pengar går iväg förrän batterierna levererades. Det här var något jag fick komma överens med mitt lokala bankkontor om.

Sisådär en vecka gick och en morgon stod det en långtradare utaför mitt hus på min lilla återvändsgata, en tradare med lettiska nummerplåtar. Jag förstod ju, men tänkte ändock: Har de kört med den där hela vägen till mig bara för att leverera mina batterier? Jag hade väntat mig en mindre svensk lastbil. Det visade sig att långtradarn innehöll tonvis med sån där fin baltisk björkplywood, som troligtvis skulle levereras till någon lokal brädgård.

Jag fick mina batterier och nu står de i garaget och väntar på att monteras i bilen jag skall bygga.

steelneck Söndag 09 Februari 2014 - 02:01 am | | Elbil
Used tags: , ,

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.