Batterikontakter

Hemkörda av den mjuka sorten

När jag fått hem batterierna så började jag fundera över hur jag skall koppla ihop dem. Det finns att köpa färdiga solida kopparbleck, men jag tyckte de var onödigt dyra och dessutom gillar jag inte riktigt tanken på att koppla ihop dem så stumt. Det är en bil, saker rör på sig, vibrerar och förändras av temperatur, det orsakar mekaniska spänningar på batteripolerna. Jag ville ha något i stil med grov jordfläta med lödade ändar. Det finns att köpa sådana också, men priset.. kring 7€ styck! Jag behöver ju närmare 80 stycken, den notan skulle hamna på 5000kr. Nope, det blir till att göra själv.

Köpte 7m jordfläta från Elfa motsvarande 29mm² och 7m mjuk 35mm² startkabel från Olsson i Ellös. Till ändarna köpte jag 5 meter 15mm kopparrör. Summa: 2100kr. Visst, det är en del jobb att kapa upp allt och löda ihop delarna. Men det har varit ett jobb jag kunnat gjort lite då och då när jag inte haft något särskilt för mig.

En liten instruktion

Startkabeln kapar man med en kniv och en hammare, kanske onödigt att påpeka, använd ingen kniv du är rädd om. Att avisolera den grova gummikabeln gjorde jag med samma kniv i skruvstycket, låt kniven klyva kabelstumpen på längden. Jordflätan klipps med sax och rörstumparna kapas med en röravskärare. Varje kontakt blir ca. 7cm lång. Med hjälp av ett rör som förs in i jordflätan så för man in kabeltrådarna inuti flätan, sedan trär man en rörbit över varje ända och klämmer alltihop platt i skruvstycket. När detta är färdigt skall rörändarna lödas med gasolbrännare. För att inte "flätan" skall suga upp lödtennet så klämmer man den i skruvstycket, på detta vis hålls den biten kall så att den delen av flätan inte suger åt sig lödtenn och förblir mjuk. När detta är klart kan ändarna borras för batterianslutningarna. I mitt fall 8,3mm hål eftersom mina 100Ah batterier har 8mm skruvanslutning.

Batterikontakt

Dessa kontaktbleck, eller vad man nu skall kalla dem, blir ca 75mm² vid den mjuka delen och ändarna är 21mm breda och 5,5mm tjock. Dessa kontakter bör med god marginal kunna skyffla fram all "porjus" batterierna kommer att leverera. Alla 78 bleck som jag tillverkat har en total vikt av 3,2Kg. Skulle jag tillverkat dem alla i ett svep så hade det varit ett hästjobb, så jag förstår varför de kan ta 7 euro styck om man köper dem färdiga. Dock är inte de fabriksgjorda jag sett fullt lika grova som mina.

steelneck Söndag 09 Februari 2014 - 1:11 pm | | Elbil
Used tags: ,

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.