Vakuum

Hella UP30

Har installerat en vakuumpump för bromsservot. Det är en Hella UP30 från en Volvo V60 2011, dessa pumpar är konstruerade för att klara hela bilens vakuumbehov. Många nyare bilar med elektrisk vakuumpump har bara en mindre hjälppump som heter UP28, en sådan duger inte för en elbil. Det finns också en ännu större modell än UP30 som heter UP32, den är lämpad för bilar som dessutom har en massa annat än bara bromsservot som drivs med vakuum, men det har inte jag, bromsservot är det enda. Pumpen kommer att styras av en vakuumbrytare.

På bild syns också bilens gamla generator som nu är kopplad mot elmotorn för att förse bilen med 12V på ett driftsäkert sätt. Någon kanske invänder nu - Nämen den snurrar ju åt fel håll. Det är en växelströmsgenerator, elektriskt spelar det ingen roll åt vilket håll den snurrar, det enda som har en bestämd rotationsriktning är dess kylfläkt, men den saken är lätt ordnad. Man tar lös fläkten och helt sonika vänder fläktbladen år andra hållet och monterar tillbaks den bak å fram.

En annan invändning skulle kunna vara att den kommer att snurra för sakta. När den satt på bensinmotorn drevs den med en utväxling på 1:1,7, alltså 1,7 gånger fortare än motorn. Nu kommer den att gå med samma varvtal som motorn. Men elmotorn kommer i genomsnitt att varva mer än bensinmotorn, min växellåda kommer att vara justerad för att växla på betydligt högre varvtal än vad den gör när man kör normalt med en bensinmotor, någonstans kring 4000 RPM (oavsett belastning) istället för sådär 2500. Alltså kommer generatorn att i genomsnitt snurra ungefär lika fort som tidigare. Lägg därtill att bilens behov av 12V är mindre, den behöver ju inte ladda tillbaks ström som en startmotor förbrukat.

På bild syns också den induktiva givaren som agerar varvtalssensor till Soliton controllern. På axeln mellan motor och generator sticker det ut två bultar som givaren läser av.

steelneck Fredag 30 Maj 2014 - 02:33 am | | Elbil
Used tags: , ,

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.