Värme

PTC värmepaket

Har nu tillverkat ett elektriskt värmepaket. Det består av tre stycken PTC element, alltså av samma typ som sitter i moderna kupévärmare. PTC element fungerar som så att dess resistans ökar med ökande temperatur, vid en viss temperatur så rusar motståndet upp och därmed går effekten ned. Det är därför som det inte är någon katastrof om fläkten i en modern kupevärmare inte skulle orka snurra pga. kyla, elementen blir aldrig så varma att de skulle smälta ned resten av kupévärmaren. Förr med gamla tiders kupévärmare så löste ju en temperatur säkring ur och man kom till en kall bil där man fick återställa den där säkringen. Dessa PTC-element är ju bara en form av resistorer, alltså funkar de precis lika bra på likström.

Mina tre element är tillsammans på ungefär 4500 W, jag skriver ungefär eftersom effekten vid verklig drift beror både på temperatur och hur mycket luft som fläkten orkar blåsa genom dem. Kom ihåg, resistansen ökade ju med ökad temperatur, så ju mer fläkten orkar kyla dem, desto högre effekt. Det är därför som dagens kupevärmare endast har en angiven effekt vid en viss temperatur, oftast vid -25°C, allt varmare än det så sjunker effekten, är det redan 20°C i bilen så kan vi tala om mindre än halva effekten.

Det här kan låta som om jag inte skulle installera någon reglering mer än on/off och därmed istället nyttja bilens luftspjäll som normalt reglerar värmen från värmepaketet där bensinmotorns kylvatten cirkulerar. Jag planerar istället att ha en steglös reglering av strömmen till värmepaketet, jag kommer att bygga en pulsviddsmodulator med låg frekvens (0,1Hz) som styr ett solid-state-relä, alternativt en optoisolator/IGBT-modul. Varför? Jo därför att det skulle vara rent energislöseri att låta elementen vara konstant heta och styra värmeeffekten med luftspjäll, en elbil har ju inget värmeöverskott som ändå går till kråkorna.

Någon kanske nu funderar över elsäkerhet och isolation. Varje enskilt PTC-element har fästen av temperaturtålig plast (inget jag tillverkat själv), redan där är det isolerat, dessutom är hela fläkthuset som allt är monterat inuti gjort av plast (bakelit). Faktiskt mer elsäkert än en normal kupévärmare som bara är petsäker, inte trådsäker. Dessutom så kan inte fläkthuset fyllas av vatten eftersom tilluften dels är dränerad och att alla lufkanaler mot kupén är på nedansidan, alltså hela bilens kupé måste bli vattenfylld ända upp till dörrhandtagen innan värmepaketet skulle stå i vatten.

steelneck Fredag 30 Maj 2014 - 1:54 pm | | Elbil
Used tags: ,

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.