Nya motgångar

Växellådehaveri

Det verkar inte som om det är meningen att bilen skulle bli färdig innan vintern..

Jag var närmast timmar ifrån att kontakta SFRO för inspektion av bilen, skulle bara provköra och finjustera växlingarna på den nyligt installerade och renoverade automatlådan. Nu har växellådans interna hydraulpump lagt av, den för oväsen och ger inget tryck alls, något inuti växellådan har gått sönder. Den går visserligen att köra försiktigt eftersom min externa elpump ger tillräckligt tryck för det, men det funkar illa, slirar och framförallt hörs ett skarpt tickande ljud inifrån växellådan som följer motorvarvet. Så var det med det, motgångarna radar upp sig.

Jag har visserligen kvar den förra utslitna lådan och skulle troligen kunna skruva ihop en fungerande enhet av de två, men just nu känns det som att jag har gett upp tanken på Fords C3-låda. Det får nog bli en två-stegad Powerglide med manuellt växelhus och sk. "direct drive" utan momentomvandlare. Ettans växel på den tre-stegade lådan har ändå känts närmast löjlig pga. elmotorns vridmoment direkt från stillastående. Växellådan jag tänker mig finns att köpa färdigbyggda av tex. TCI Auto och används ofta inom circle track racing bakom hårt trimmade V8:or. TCI Auto kallar dem för Circlematic. Frågan är snarast om jag är beredd att punga ut vad det kostar för en fädigbyggd eller om jag skall köpa delarna som behövs för att bygga om en begagnad. I valet med den färdigbyggda så måste jag ändå kontruera en adapter mellan motorn och växellåda, troligen också modifiera sprängkåpan. Det är dock en växellåda som tål i stort sett vad som helst. Bilen lär i vilket fall som helst inte bli färdig på ett bra tag nu.

Det finns också två firmor i USA som bygger Powerglide-lådor för elbilar på precis det sätt jag tänkt mig, Kansas EV och EV West, men jag tycker priset avskräcker i dessa fall. Det är dock frestande med prylar som är helt "bolt on", men min plånbok säger nog nej. Troligen bygger jag ihop något liknande själv, betydligt billigare, särskilt komplicerat är det inte, men det kommer att ta tid att hitta alla delar och få hem dem. Bara att hitta en Powerglide till rätt pris och skick, kan ta en hel del tid.

steelneck Söndag 21 September 2014 - 8:57 pm | | Elbil

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.