Två batterilådor

Främre batterilådor

Har nu nästan gjort färdigt de främre batterilådorna. Det som fattas ännu är isolering och värme i botten på dem.

Innan lådorna monteras och fylls med batterier, så skall motor och växellåda monteras. Locken till alla lådor skall jag tillverka senare.

steelneck | Tisdag 29 April 2014 - 5:09 pm | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags: ,

Främre batterilådor

Påbörjat de främre batterilådorna

Då har jag påbörjat de främre batterilådorna. Totalt kommer de att rymma 42st 100Ah LYP celler. Nu börjar jag också kunna planera så smått för kabeldragning, kabelfästen osv..

steelneck | Söndag 20 April 2014 - 02:15 am | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags: ,

Mock up

Provmontering och generator

Har hållit på med att modifiera fästena för växellådan. Måtta för motorfästen, batterilådor och Generator. Mer om det där med generator längre ned.

Jag blev tvungen att tillverka en motoratrapp av trä och papp, detta pga. sas. logistiska problem. Jag har inte fått hem aluminiumstycket som skall bli adapterplattan ännu. Helst hade jag velat göra detta sas.  på riktigt., mycket för att få rätt vikt på gummikuddarna. Men det går det här också, får bara tänka på att ta till lite på marginalerna med tanke på att gummikuddarna är tämligen obelastade.

Motoratrapp

Växellådan är tillbakaflyttad 18 cm, detta för att motorn skall få plats bakom framvagnsbalken. Detta har jag gjort av flera anledningar. Det ger mer utrymme i motorrummet, det bidrar till en bättre viktfördelning där mer av vikten hamnar både mer centralt i bilen och lägre, men framförallt innebär det att jag på ett enkelt sätt kan bibehålla en vettig vinkel mellan motor/växellåda och pinjongaxeln i bilens bakaxel. För kardanstångens skull bör dessa vara nära paralella, inom någon grad, annars uppstår lätt vibrationer.

Diametern på elmotorn är 27cm och hade jag valt att montera motorn längre fram, ovanför framvagnsbalken, då hade jag varit tvungen att höja delar av kardantunneln för att få en vettig vinkel, det hade varit både besvärligt och en betydligt sämre lösning. Lyckligtvis så har Granadorna en ganska rymlig kardantunnel, troligen blev det så en gång i tiden eftersom de första två årsmodellerna (72,73) med automatlåda hade den större amerikanska Ford C4 lådan, fabriken som byggde de senare C3-lådorna (som jag har) stod inte produktionsklar förrän sent 1973.

Nu kan jag börja tillverka motorfästen och de främre batterilådorna. Framtill på motorn kommer det också att tillverkas en konsoll för generatorfäste, delvis kommer denna konsoll att bli ganska kraftig, detta eftersom den också kommer att ha en "fail safe" funktion genom att motorn inte längre har en grov balk under sig. Säg att motorfästena skulle haverera.. motorn får under inga omständigher trilla ned i backen även om båda fästena skulle gå tvärt av. Med konsollen på plats så kommer motorn bara att vila på framvagnsbalken.

Generator.

Nu kanske någon undrar, vaddå generator?? Jo det är så att bilen givetvis måste ha kvar sitt 12v system till allt det normala bilelektriska, dessutom drivs delar av motorstyrningen på 12V och skulle inte starta utan. Till detta behövs ett 12V batteri också, precis som vanligt.

Det finns visserligen en uppsjö olika DC/DC omvandlare som kan ta batteripackens 250V ned till 12V. Men jag har inte hittat en enda som duger för bilbruk, det är halvöppna saker med luftströmning genom apparatlådan. Prylar som nog egentligen är gjorda för arbetsbänken i en elverksad och defenitivt inte för montering under huven på en bil, knappast bagaget heller eftersom det ofta är tämligen fuktigt där bak. Jag skulle inte montera ens elektronik med endast 12V i sådana lådor under huven på en bil, en DC/DC omvandlare har ju dessutom spänningen från hela batteripacken på ingångssidan. Saker under huven på en bil skall tåla värme, kyla, smuts, kemikalier och tom. högtryckstvätt. Tänk er skitstormen under huven när man hamnar bakom en långtrade i salt-snö-slask... Mycket riktigt så är också DC/DC omvandlaren en sån där sak som många fått problem med.

Konstruktören bakom Evnetics Soliton motorstyrning, är dock på gång med att konstruera en DC/DC omvandlare som från grunden byggs för bilbruk, med tät apparatlåda och vettiga prestanda. Han gjorde en postning på DIY-Electriccar för att få feedback och som en koll på intresset. Tyvärr ligger nog en färdig produkt en bit in i framtiden, därför valde jag lösningen med en vanlig bilgenerator som drivs av den stora elmotorn för att förse bilen med 12V. En normal generator är en mycket beprövad sak, extremt god driftsäkerhet och tål allt som de normalt utsätts för under motorhuven, dessutom är det en billig lösning där begagnade delar finns i drivor. Men rent byggmässigt är det förstås lite krångligt, hade varit betydligt enklare med en DC/DC omvandlare på sådär 40A.

steelneck | Torsdag 17 April 2014 - 12:02 pm | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags: ,

BMS Funderingar

Batteriövervakning

Det här blir ett långt inlägg, i en debatt som stundtals varit tämligen infekterad bland de som under många år diskuterat detta på nätet. Jag skall nu ge min syn på det här med "Battery Management/Monitoring System". Det jag skriver här är min syn på saken efter att ha läst "spaltkilometer" om vad andra har skrivit på ämnet, jag är dock inte främmande för att ändra min åsikt om någon på ett logiskt sätt kan bevisa mig fel. På olika forum har det ofta spårat ur till närmast flamewars. Det här är fösta gången som jag nyttjar funktionen "läs mer" eftersom det här blir långt. Ämnet är dock inte oviktigt.

Det skulle vara intrssant om någon insatt från SFRO gav en logiskt uppbyggd kommentar, likaså om någon med mer empirisk erfarenhet kunde skriva om sina mer praktiska erfarenheter.

Läs mer

steelneck | Tisdag 15 April 2014 - 8:29 pm | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags: ,

Nylackat

Motorrummet lackat

Har nu lackerat motorrummet.

Nylackat motorrum

Blev i stora drag bra.

Jag hade tidigare köpt 3 burkar billack på sprayburk, den där svindyra sorten som har en behållare i botten som innehåller härdaren och som punkteras när lacken skall sprutas. Två burkar gick åt till motorhuvens insida och all plåt under den bakre kofångaren. Blev väldigt bra, jag hade inte kunnat göra det bättre med riktig färgspruta. Den där bakre plåten hade jag dock inte räknat med, så jag behövde mer färg när motorrummet skulle lackas.

Tyvärr råkade jag ut för att handlaren hade slut på burkar att fylla och han visste inte när de skulle få in nya, jag ville inte heller vänta. Han fick då blanda ihop färg på lösvikt och jag fick rota fram min gamla färgspruta från "anno dazumal". Jag hade velat undvika den där gamla sprutan för den kräver ett ganska högt lufttryck och dammar ned onödigt mycket runt omkring med färgdamm. Nåja, det var bara att gilla läget, jag skred till verket och här gjorde jag en grov miss. Jag hade helt glömt bort just hur mycket luft den där gamla sprutan blåser,  när jag skulle spruta in färg bakom en en plåt, så fick jag en obehaglig overraskning. Jag hade tidigare bara torkat rent och gått över allt med en dammsugare, precis som innan jag grundade, jag borde dock ha blåst rent med tryckluft denna gång, för bakom den där plåten låg en massa skit och slipdamm! Det blev knottrig lack över ett område där skiten flög ut. Jag tror det kom en svavelosande ramsa ur min mun..

Jag skrev allt detta främst som en påminnelse för andra som tänkt lacka sin bil, blås rent på alla de där ställena man inte kommer åt på annat sätt. Med sprayburk hade det inte varit något problem, men nu blev det som det blev. Jag beslöt mig att leva med det, det kommer ändå inte att synas när väl alla prylar är på plats under under huven, retfullt dock.

steelneck | Onsdag 09 April 2014 - 01:05 am | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags: ,

Grundmålat

Motorrum grundat

Har grundmålat motorrummet. Nästa steg blir att lacka i samma röda färg som resten av bilen, sedan börjar monteringen av motor, växellåda och tillverkande av der batterilådor som hamnar i morrummet.

Motorrum

steelneck | Måndag 07 April 2014 - 03:01 am | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags:

Rebbl omnämnande

Kul med uppskattning

Rebbl.nl, företaget jag köpt motor och motorstyrningen från, omnämner min elkonvertering som "Stunning Polar EV Conversion". Känns roligt med uppskattning, även om jag själv kanske tycker "stunning" är att ta i lite, men jag kanske är blygsam..

steelneck | Söndag 06 April 2014 - 7:12 pm | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags:

Leverans

Leverans av motor, controller m.m.

Har nu fått hem elmotorn, controllern, kablar, kontaktor, krocksensor osv.. som jag beställt från Rebbl.nl.

Kostov K11

Kostov K11, en rejäl klump på 81Kg.

Inkörning

Nedan en bild när jag testar och kör in motorn från ett 12V batteri. Ja, såna här motorer bör köras in, det är främst kolen som behöver slita till sig mot kollektorn. Vid första start så låter de lite som en smärgelduk mot ett metallstycke i en svarv, men efter några timmars drift på låga varv så tystnar de.

Inkörning

Direkt från början med nyladdat batteri och samtidigt en 6A laddare inkopplad så drog motorn 18,5 ampere. Efter ett par timmar, med en paus på ett par timmar så att batteriladdaren "hinner ikapp", så sjönk strömmen till ca 16A. Motorn gick helt klart lättare när den fått gå ett tag. Jag skulle gissa att det obelastade varvtalet på ett 12V bilbatteri blev ca. 500 RPM.

Controllern

Nedan en bild på motorstyrningen, en Evnetics Soliton1. Också en rejäl klump, väger 15Kg och är en halvmeter lång.

Soliton1 motorstyrning

steelneck | Onsdag 02 April 2014 - 2:14 pm | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags: ,

Växellåda

Ford C3 automatlåda

Den 5-växlade automatlådan skall jag alltså inte behålla, istället blir det en Ford C3 automatlåda, utan momentomvandlaren (convertern). Somliga kanske ställer sig lite frågande till växellåds-valet, ofta beror nog detta på att de flesta inte är så insatta i hur automatlådor fungerar, för somliga är automatlådor närmast som en svart låda som på något underligt sätt bara fungerar. Andra i min omgivning frågar sig om en växellåda överhuvudtaget behövs i en elbil.

När en biltillverkare konstruerar en elbil från grunden, då väljer de en motor som klarar sig utan växellåda. En växelströmsmotor med ett mycket brett varvtalsområde, alternativt hjulmotorer. Detta är dock ruskigt dyra saker. Jag har valt en likströmsmotor, närmast 1800-tals teknik, vid 500 ampere så ger den ett vridmoment på styvt 200Nm, ungefär som en V6:a och detta vrid har den konstant från noll till ungefär 4500 RPM, sedan dyker vridmomentet ganska tvärt. Varvtalet är alltså i närheten av vad en normal förbränningsmotor har. Utan växellåda skulle det bli som att starta på 4:ans växel med en V6:a, tämligen segt..

Varför då automatlåda istället för manuell? De flesta som elkonverterat bilar brukar använda en manuell låda, där de oftast bara använder tre växlar, 2:an, 3:an och fyran först i motorvägsfart. Jag har främst två anledningar till mitt val. Med en likströmsmotor så får jag inte någon motorbroms, men med automatlåda så känns det ändå ganska naturligt. De flesta som kört automatväxlat är van vid en tämligen svag motorbroms. Den andra anledningen handlar om automatlådans P-läge. Med manuell växellåda så brukar de flesta parkera i 1:ans växel, men med elmotor så rullar bilen gladeligen iväg... Att parkera med handbromsen på våra breddgrader, särskilt vår och höst med slask och temperaturer som skiftar mellan plus- och frysgrader, brukar förr eller senare resultera i en fastfrusen handbroms. Automatlådans parkeringsläge löser detta.

Någon kanske då undrar över energieffektiviteten med en "slirande" automatlåda. Ett påstående som grundas i just den delen av automatlådan som jag inte kommer att använda. Det enda som slirar i en automatlåda är momentomvandlaren. En elmotor behöver ingen momentomvandlare som slirar och höjer vridmomentet vid låg fart (i gynnsamma fall till mer än det dubbla), elmotorn ger fullt vridmoment redan från noll. Sådär 80% av värmen som en automatlåda utvecklar (energi åt kråkorna) kommer från convertern, resten av lådan består "bara" av  en tämligen liten hydraulpump, ett ventilhus och två planetväxlar som är precis lika effektiva som kugghjulen i en manuell växellåda.

Ford C3 automatlåda

En bild på växellådan som efter tvätt och genomgång skall in i Forden.

Hur får man då ihop en elmotor med en automatlåda utan att använda convertern? Jo, man tillverkar en koppling som driver både växellådans ingående axel och lådans interna hydraulpump, men hoppar över statoraxeln, alltså den axel som inte roterar och bara håller fast statorn inuti convertern. En converter innehåller alla delar som behövs, förutom en bit stålrör.

Här en öpnnad converter, den halva som sitter mot växellådan.

I centrum sitter hylsan som driver lådans interna hydraulpump. Den behöver jag, fram med vinkelslipen.

Den lösskurna biten skall förlängas så mycket att den går över statoraxelns splines och sedan bultas ihop med navet som passar mot växellådans ingående axel.

Detta är baksidan av rotorn som sitter inuti convertern, där jag borrar ur nitarna som håller navet som passar växellådans ingående axel.

Förlängningen av hylsan som som växellådan tätar mot och driver hyd.pumpen måste givetvis göras med hjälp av en svarv. Sedan borras för att passa navet för den ingående axeln.

Här provmonterar jag kopplingen på lådan. Nästa steg är att anpassa elmotorns nav så att den kan bultas mot denna koppling. Det skall också tillverkas en adapterplatta mellan växellådans sprängkåpa och elmotorns bultcirkel.

Med convertern borta så blev växellådan 13kg lättare, därmed ett par kilo lättare än den manuella lådan.

steelneck | Tisdag 01 April 2014 - 3:50 pm | | Elbil | Inga kommentarer

Fläktmotor

Mera småpyssel

Vid bilrenovering finns alltid en del sånt där småpyssel man kan syssla med när man har en stund över. När jag köpte bilen så var inte kupefläkten sådär jättepigg, på lägre varv gnisslade den lite och den verkade inte blåsa fullt så mycket som den borde på "full gas". Mycket riktigt, fläkten snurrade lite trögt och elmotorns kollektor såg lite repig ut, kolen var dock bara halvslitna.

Rev isär fläktmotorn, slipade kollektorn med en brynsten i pelarborren, smörjede upp glidlagren, satte ihop motorn igen och monterade trumfläkten. Blev stor skillnad, en helt annan fart i den.

Som lite bra å veta.. Mätte upp strömmen när jag provade fläkten, den tog ca. 120W, alltså 10A vid 12 volt.

steelneck | Tisdag 01 April 2014 - 1:55 pm | | Elbil | Inga kommentarer
Used tags: ,